12 Mart 2015 Perşembe

PORTAKALLI VE ZEYTİNYAĞLI GİRİT KURABİYESİ







Girit kökenli değilim. Bu tarifi internette bir grupta görmüş ve çok beğenmiştim. Eski anneanne, babaanne kurabiyeleri gibi hem bereketli hem de lezzetli bir tarif. Ekonomik olması da ayrıca çok güzel. Eski lezzetler unutulmamalı, unutturulmamalı. Yüzlerce yılı süzgecinden geçerek bu zamana gelmiş bu tarifler yaşatılmalı, zamanın dişlerine kurban edilmemeli. Şimdi sıra sizde. Lütfen mutfağa girip aileden kalan lezzetleri yaşatın.
Malzemeler:
2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 adet portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı zeytinyağı
1 adet kabuğu soyulmuş portakal
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Aldığı kadar un (Ben 4,5 su bardağı un kullandım.)

 Üzerine:
 1 adet yumurta sarısı + 1 yemek kaşığı zeytinyağı
 1 yemek kaşığı toz şeker, susam

Kabuğu soyulmuş portakalın suyunu sıkalım. Şekeri ilave edilerek bir müddet bekletelim.
Diğer malzemeler yoğurma kabına eklenir ve çırpılır.  En son un eklenerek yoğrulur ve yumuşak bir hamur yapılır. Hamurdan parçalar kopartılıp yuvarlayarak yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.Hamurların üzerine önce yumurta sarısı sürelür sonra toz şeker ve susam serpilerek önceden 175 derecede ısıtılmış fırında  üzerleri kızarana kadar pişirilir. Sonra da afiyetle yenir.

Not: Çok lezzetli bir kurabiye. Şekeri çok olmadığı için hafif de oluyor. Un miktarını ise siz kendiniz ayarlayın; çünkü benim portakalım çok suluydu. Normalden daha fazla un koydum. Hafif ele yapışan bir hamur yaptım. Elimi zeytinyağıyla hafif yağlayıp öyle şekil verdim. İsterseniz küçük yuvarlaklar da yapabilirsiniz.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder