7 Şubat 2015 Cumartesi

KIYMALI LAHANA SARMASI








Eşim lahanayı çok sever ve bu nedenle bizim evde lahana sık pişer. Bu sefer ona lahana sarması yapayım dedim.


1 küçük sarmalık lahana

Harcı için:
300 gr. az yağlı kıyma
1 bardak ayıklanıp yıkanmış pirinç
1 büyük soğan rendesi
1 kepçe domates sosu ya da 2 domatesin rendesi
4-5 sağ dereotu (incecik kıyılmış)
4-5 sap maydanoz(incecik kıyılmış)
1-2 tatlı kaşığı kuru nane
2 kaşık domates salçası (Domates ve biber salçasını da karıştırabilirsiniz.)
1 tatlı kaşığı tuz (Benim salçam tuzlu olduğu için az koydum.)
2 kaşık zeytinyağı


Ayrıca:
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 litre sıcak su
1/4 çay bardağı zeytinyağı
1/2 limonun suyu


Yapılışı:
Önce lahanamızın yapraklarını ayıklayıp yıkayalım. Sonra büyük bir tencerede kaynayan suda 2-3 yaprak şeklinde haşlayalım. Yaprağın kalınlığına göre haşlanma süresi 3-4 dakika sürebilir. Tamamen pişmeyecek. Sonra yaprakları soğutalım.

İç harcının tüm malzemelerini derin bir kapta güzelce yoğuralım. Sonra haşlanmış yaprakların orta kısmındaki sert bölümleri keserek alıp sarmalarımızı saralım. Eğer yapraklar çok büyükse yaprakları ikiye keserek sarabiliriz. Öbür türlü çok büyük ve kalın lahana sarmalarımız olacaktır.

Sonra yayvan bir tencereye sarmalarımızı güzelce dizelim. Üstüne ağırlık koyalım, yaprak sarması yapar gibi. Artık pişirme işlemine geçebiliriz. 1 tatlı kaşığı tuz, 1/2 litre su, 1/4 çay bardağı zeytinyağı ve 1/2 limonun suyunu güzelce karıştırıp tencerenin kenarından dökelim. Su kaynayana kadar orta ateşte, kaynayınca kısık ateşte pişirelim. 5-10 dakika bu şekilde bekletip fazla suyunu süzelim ki pirinçleri lapa haline getirmesin. Şöyle güzel bir yoğurt eşliğinde servis edelim. Afiyet olsun.

Not: Aslında ben dolmamın ya da sarmamın içini böyle çiğden hazırlamam. Bugün temizlik yaptığım için açıkçası zor geldi pişirmek. Bir başka sefere içi yarı pişmiş şekilde yapıp onun tarifini de vereceğim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder