Bu ara yapıp da yayınlamadığım ya da yayınlamayı unuttuğum tarifleri yayınlayacağım. İşte o tariflerden biri de. Eşimin en sevdiği yemeklerden biridir. Ben de besleyiciliği açısından tercih ediyorum. Yanında salata dışında başka hiçbir şeye ihtiyaç duymayan son derece lezzetli bir yemek. Bu yemek bazı yörelerde kıymasız ve sossuz yapılıyor. Adına da " Sakala Çarpan Çorbası" deniyor; fakat biz hep böyle yaptık. Sanırım ailenin çift taraflı göçmen köklerinin etkisi var bunda...
Malzemeler:
150-200 gr. yağsız kıyma
1 orta boy soğan
1 bardak yeşil mercimek yemeği
2 kaşık zeytinyağı (İstemezseniz hiç koymayabilirsiniz. Zaten kıymadan da biraz yağ gelecek.)
1 kepçe yazdan yapılmış domates sosu ya da 2 orta boy domates rendesi
1 kaşık silme domates salçası
5 bardak su (Et suyu da olabilir, et suyu tableti de kullanabilirsiniz.)
1 bardak erişte (Ben bu yemeği biraz koyu sevdiğim için 1 bardak kullandım. Siz yarım bardak da kullanabilirsiniz.)
Sosu:
2 kaşık zeytinyağı ya da 1 kaşık tereyağı
1,5 tatlı kaşığı nane
1/2 ya da 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Yemeklik doğranmış soğanımızı yağda kıymayla birlikte, kıyma suyunu salıp çekene dek kavuralım. Daha sonra domates sosunu ve salçayı koyup birkaç dakika karıştıralım. 5 bardak suyu koyup kaynamaya bırakalım. Kaynayınca ayıklayıp yıkadığımız mercimekleri koyup pişmeye bırakalım. Mercimekler yumuşamaya başlayınca eriştesini koyup erişteler pişene dek kaynatalım. Ateşin altı çok açık olmasın ki mercimekler dağılmasın. Mercimekler ve erişteler pişince tuzunu ayarlayalım ve ateşin altını kapatalım. Şimdi sosunu hazırlayabiliriz. Yağı küçük bir tavaya alalım. Işınınca nane ve pul biberi kavurup yemeğimizin üstüne dökelim. Bereketli ve lezzetli yemeğimiz sofraya gelmeye hazır artık. Afiyet olsun.
Not: Mercimekleri pişirirken su çok azalırsa azar azar su ekleyebilirsiniz ki beklediğinde hem mercimekler hem de erişte daha fazla şişeceği için su miktarını artırma ihtiyacı doğabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder