19 Ocak 2015 Pazartesi

RAZOŞ’UMUN PASKALYA ÇÖREĞİ






Hamarattır benim can kardeşim. Her yaptığı keyifle yenir. Yaratıcıdır, pratiktir. Razoş’umun;  minnoş yeğenim, minik tavşanım Neva’mın doğum günü için hazırladıklarından ilki paskalya çöreği. Buyurun tarifine geçelim…

Malzemeler:
2 yumurta,
1 bardak ocakta ılıtılmış süt + yarım bardağı geçmeyecek kadar az su
1 çorba kaşığı kuru maya,
 4 çorba kaşığı toz şeker,
100 gr erimiş margarin veya yarım bardak sıvıyağ,
Aldığı kadar un
1 çay kaşığı kadar dövülmüş damla sakızı,
Üzeri için fındık

Önce ılık süte 1 kaşık toz şeker ve kuru mayayı ekleyip maya kabarıp köpürene kadar 5 dakika bekletiyoruz. Bu sırada yumurtalardan birinin sarısını, daha sonra paskalya çöreklerinin üzerine sürmek için ayırıyoruz. Yoğurma kabına erimiş margarin, kalan 3 kaşık şeker, yumurta, su, damla sakızı ve mayalı sütü ekleyip elimizle karıştırıyoruz. Üzerine yavaş yavaş un ekleyerek karışım, yumuşak bir hamur haline gelene kadar yoğuruyoruz.
Hazırladığımız hamuru 45 dakika -1 saat kadar mayalanmaya, kabarmaya bırakıyoruz. Daha sonra iki katı boyuta ulaşan hamuru alıp 9 bezeye ayırıyoruz. Bezeleri uzun şerit haline getirip saç örgüsü şeklinde örüyoruz. üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz ve fındık serpip tepside 30 dakika daha mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalanmış çöreklerimizi 170 derece fırında üstü nar gibi kızarana dek 30 dakika pişiriyoruz.





Notlar:

  1. Süt sıcak olmayacak, el yakmayacak kadar ılık olacak.
  2. Hamur yumuşak olacak.
  3. Şeker tadı az olsun isteyenler 3 kaşık şeker kullanabilirler.
  4. Bu tarifle 3 paskalya çöreği çıkıyor.








Nevoş'un Sofrası Hazırlanırken


Nevoş'un sofrası hazırlanırken



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder