5 adet yufka
1/2 çay bardağı
zeytinyağı
1/2 çay bardağı
kadar su,
3-4 kaşık
yoğurt,
1/2 kilodan
biraz az ıspanak,
1 demet
ısırgan,
1/2 demet maydanoz,
1/2 demet
dereotu,
2 adet pırasa,
250-300 gr lor,
Karabiber,
isteğe bağlı olarak bir miktar pul biber
İçinin Hazırlanışı:
Öncelikle
ıspanakları güzelce yıkayıp doğruyoruz, daha sonra ısırgan yapraklarını
ayıklayıp yıkıyoruz. (Pazardan alırken yaprakları küçük olanları tercih ettiğim
için ayıkladıktan sonra doğrama gereği duymuyorum.)Isırganları ıspanaklara
ekliyoruz, daha sonra maydanoz dereotu ve pırasayı doğrayıp ekliyoruz. Son
olarak lor ve karabiberi ekleyip karıştırarak iç malzememizi hazırlamış
oluyoruz.
Böreğin Hazırlanışı:
1/2 çay bardağı
su ve 1/2 çay bardağı zeytinyağımızı bir
kâsede karıştırıyoruz. Daha biraz zeytinyağıyla yağladığımız fırın tepsimize
bir adet yufkayı, kenarlardan dışa çıkacak şekilde düz olarak seriyoruz. Zeytinyağı-su
karışımından 1 kaşık alıp üzerine serpiyoruz, dışta kalan kısımları daha sonra
içe doğru, tepsi boyutuna uygun gelecek şekilde ortaya doğru kıvırıyoruz. Köşelerde
fazla üst üste gelen yerleri koparıp ortada boş kalan ufak kısmı da kapatmak
için kullanıyoruz; yani 1 adet yufkadan 2 kat yufka olmuş oluyor. Tekrar 1-2
kaşık yağ-su karışımı serpiyoruz ve karışık otlu iç malzememizin 1/3’ünü
yerleştiriyoruz.
Bir yufkayı
daha kenarları dışa taşacak şekilde düz olarak koyuyoruz. Biraz yağ-su karışımı
serpiyoruz. Taşan kısımları yine aynı şekilde kıvırıp yağ su karışımı serpip iç
malzemesinin diğer 1/3’ünü yerleştiriyoruz. Üçüncü katı da aynı şekilde
yaptıktan ve malzemeyi üzerine yaydıktan sonra, dördüncü yufkamızı en üste
koyuyoruz. Yağ su karışımını sürüp kenarları kıvırma işlemlerini yaptıktan
sonra en üste tek yufkayı düz bir şekilde yerleştirip kenarlarda kalan
kısımları başka bir tarifte kullanmak üzere koparıp ayırıyoruz.
Artık
böreğimizin fırına sürülme vakti geldi. Fırına vermeden önce böreğin üstüne 3-4
kaşık yoğurtla biraz zeytinyağını karıştırıp güzelce sürüyoruz. İstediğimiz
büyüklükte dilimleyip, daha sonra fırına veriyoruz. Önceden ısıtılmış 170-180
derecede fırında 25-30 dakika piştikten ve üzeri kızardıktan sonra, biraz alt
raflara alıp 10 dakika kadar da bu şekilde pişiriyoruz ki altı da kızarsın. Sıcak
ya da ılık servis yapıyoruz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder