20 Ocak 2015 Salı

RAZOŞ'UN KARIŞIK OTLU BÖREĞİ






Malzemeler:

5 adet yufka

1/2 çay bardağı zeytinyağı

1/2 çay bardağı kadar su,

3-4 kaşık yoğurt,

1/2 kilodan biraz az ıspanak,

1 demet ısırgan,

1/2 demet maydanoz,

1/2 demet dereotu,

2 adet pırasa,

250-300 gr lor,

Karabiber, isteğe bağlı olarak bir miktar pul biber

İçinin Hazırlanışı:

Öncelikle ıspanakları güzelce yıkayıp doğruyoruz, daha sonra ısırgan yapraklarını ayıklayıp yıkıyoruz. (Pazardan alırken yaprakları küçük olanları tercih ettiğim için ayıkladıktan sonra doğrama gereği duymuyorum.)Isırganları ıspanaklara ekliyoruz, daha sonra maydanoz dereotu ve pırasayı doğrayıp ekliyoruz. Son olarak lor ve karabiberi ekleyip karıştırarak iç malzememizi hazırlamış oluyoruz.


Böreğin Hazırlanışı:

1/2 çay bardağı su ve 1/2  çay bardağı zeytinyağımızı bir kâsede karıştırıyoruz. Daha biraz zeytinyağıyla yağladığımız fırın tepsimize bir adet yufkayı, kenarlardan dışa çıkacak şekilde düz olarak seriyoruz. Zeytinyağı-su karışımından 1 kaşık alıp üzerine serpiyoruz, dışta kalan kısımları daha sonra içe doğru, tepsi boyutuna uygun gelecek şekilde ortaya doğru kıvırıyoruz. Köşelerde fazla üst üste gelen yerleri koparıp ortada boş kalan ufak kısmı da kapatmak için kullanıyoruz; yani 1 adet yufkadan 2 kat yufka olmuş oluyor. Tekrar 1-2 kaşık yağ-su karışımı serpiyoruz ve karışık otlu iç malzememizin 1/3’ünü yerleştiriyoruz.

Bir yufkayı daha kenarları dışa taşacak şekilde düz olarak koyuyoruz. Biraz yağ-su karışımı serpiyoruz. Taşan kısımları yine aynı şekilde kıvırıp yağ su karışımı serpip iç malzemesinin diğer 1/3’ünü yerleştiriyoruz. Üçüncü katı da aynı şekilde yaptıktan ve malzemeyi üzerine yaydıktan sonra, dördüncü yufkamızı en üste koyuyoruz. Yağ su karışımını sürüp kenarları kıvırma işlemlerini yaptıktan sonra en üste tek yufkayı düz bir şekilde yerleştirip kenarlarda kalan kısımları başka bir tarifte kullanmak üzere koparıp ayırıyoruz.


Artık böreğimizin fırına sürülme vakti geldi. Fırına vermeden önce böreğin üstüne 3-4 kaşık yoğurtla biraz zeytinyağını karıştırıp güzelce sürüyoruz. İstediğimiz büyüklükte dilimleyip, daha sonra fırına veriyoruz. Önceden ısıtılmış 170-180 derecede fırında 25-30 dakika piştikten ve üzeri kızardıktan sonra, biraz alt raflara alıp 10 dakika kadar da bu şekilde pişiriyoruz ki altı da kızarsın. Sıcak ya da ılık servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder