27 Ocak 2015 Salı

RADİKA ÇORBASI




Acı ya da tatlı radika benim için fark etmez. Her ikisini de çok seviyorum. Çorbasını yapmak istediğim için bu seferlik tatlı radika aldım ama acı radika çıktı. Yarısından çorba, kalanından da haşlama salata ya da karışık ot kavurması yapmak istiyorum. Şimdi çorbamıza geçelim...
Malzemeler:
250 gr. radika
1 orta boy soğan rendesi
1 kahve fincanı pirinç yoksa bulgur
4 bardak tavuk suyu
1 bardak süt
2 kaşık zeytinyağı
1 kaşık un
½ limon suyu
1-1,5 kaşık yoğurt
1 yumurtanın sarısı
1 tatlı kaşığı tuz
1 kâse didiklenmiş tavuk eti (But ya da kalça)


Öncelikle radikamızı ayıklayıp sirkeli tuzlu suda bekletelim.  Böylece kumundan çöpünden temizlemek daha kolay olacak. Bu arada ister tavuk göğüs ister kalça etini haşlayalım. Soğuğunca etleri küçük parçalara kesip bir kenarda bekletelim.  Artık çorbanın yapım aşamalarına başlama zamanı geldi. Rendelenmiş soğanı yağda biraz kavuralım. Ardından pirinci ya da bulguru ve 3 bar tavuk suyunu koyup pişmeye bırakalım. Bu arada radikalarımızı da pirinçler şişmeye başlayınca içine koyup radika pişene dek kısık ateşte pişirelim. Ateşteyken yavaş yavaş sütünü katıp radikaların pişip pişmediğini kontrol edelim. Ateş çok harlı olmasın ki süt kesilmesin. Radikalar piştikten sonra meyanesini hazırlayalım.

Meyanesi için limonun suyunu,  1 kaşık silme un ve 1 kaşık yoğurtla bir kâsede güzelce karıştıralım. İçine 1 yumurtanın sarısını da koyalım ki besin değeri artsın. Meyaneye 1 kepçe çorbadan alıp meyaneyi ılıştıralım. Ardından yavaş yavaş karıştırarak çorbamıza karıştıralım. Tuzunu kontrol edelim. Tavuğu haşlarken tuz koyduysanız ayrıca tuza ihtiyacınız olmayabilir.  Hem lezzetli hem besleyici bir lezzet.  Yanında kızarmış bir dilim ekmek ve güzel bir zeytinle şahane bir alternatif olacaktır sizlere. Afiyet olsun.


Yazarın Notları:

Yağ miktarını artırabilirsiniz. Çorbaya tereyağı kullanabilirsiniz. Yağda kırmızıbiber yakıp çorbada kullanabilirsiniz. Ben bunların hiçbirini yapmadım. Yağdan gelecek kaloriye kesinlikle ihtiyacımız yok ve tavuklar da yeterince yağlı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder