Acı ya da tatlı radika benim için fark etmez. Her ikisini de çok seviyorum. Çorbasını yapmak istediğim için bu seferlik tatlı radika aldım ama acı radika çıktı. Yarısından çorba, kalanından da haşlama salata ya da karışık ot kavurması yapmak istiyorum. Şimdi çorbamıza geçelim...
Malzemeler:
250 gr. radika
1 orta boy
soğan rendesi
1 kahve fincanı
pirinç yoksa bulgur
4 bardak tavuk
suyu
1 bardak süt
2 kaşık
zeytinyağı
1 kaşık un
½ limon suyu
1-1,5 kaşık
yoğurt
1 yumurtanın
sarısı
1 tatlı kaşığı
tuz
1 kâse
didiklenmiş tavuk eti (But ya da kalça)
Öncelikle
radikamızı ayıklayıp sirkeli tuzlu suda bekletelim. Böylece kumundan çöpünden temizlemek daha
kolay olacak. Bu arada ister tavuk göğüs ister kalça etini haşlayalım.
Soğuğunca etleri küçük parçalara kesip bir kenarda bekletelim. Artık çorbanın yapım aşamalarına başlama
zamanı geldi. Rendelenmiş soğanı yağda biraz kavuralım. Ardından pirinci ya da
bulguru ve 3 bar tavuk suyunu koyup pişmeye bırakalım. Bu arada radikalarımızı
da pirinçler şişmeye başlayınca içine koyup radika pişene dek kısık ateşte
pişirelim. Ateşteyken yavaş yavaş sütünü katıp radikaların pişip pişmediğini
kontrol edelim. Ateş çok harlı olmasın ki süt kesilmesin. Radikalar piştikten sonra
meyanesini hazırlayalım.
Meyanesi için
limonun suyunu, 1 kaşık silme un ve 1
kaşık yoğurtla bir kâsede güzelce karıştıralım. İçine 1 yumurtanın sarısını da
koyalım ki besin değeri artsın. Meyaneye 1 kepçe çorbadan alıp meyaneyi
ılıştıralım. Ardından yavaş yavaş karıştırarak çorbamıza karıştıralım. Tuzunu
kontrol edelim. Tavuğu haşlarken tuz koyduysanız ayrıca tuza ihtiyacınız
olmayabilir. Hem lezzetli hem besleyici
bir lezzet. Yanında kızarmış bir dilim
ekmek ve güzel bir zeytinle şahane bir alternatif olacaktır sizlere. Afiyet
olsun.
Yazarın Notları:
Yağ miktarını
artırabilirsiniz. Çorbaya tereyağı kullanabilirsiniz. Yağda kırmızıbiber yakıp
çorbada kullanabilirsiniz. Ben bunların hiçbirini yapmadım. Yağdan gelecek
kaloriye kesinlikle ihtiyacımız yok ve tavuklar da yeterince yağlı…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder