Ben kereviz, pancar gibi sebzelerin yapraklarını hiç atmam. Onları derin dondurucuya koyarım ki daha sonra farklı yemeklerde kullanabileyim. Bu tarif kardeşimin eşi Razoş'uma ait. Beceriklidir ablasının güzeli. O ölçüsüz vermişti bu tarifi, ben ölçülü uyguladım.
1 kerevizin yaprakları (Saplarıyla beraber buharda pişirilmiş. Siz çiğ de kullanabilirsiniz.)
2 havuç (küp küp)
3 orta boy patates (küp küp)
1 küçük soğan
1 kaşık tepeleme un
5 bardak et suyu (Daha besleyici olsun diye)
2-3 kaşık sıvıyağ
Tuz (Damak tadınıza göre ayarlayın lütfen!)
Köftesi için
200-250 gr. kıyma
1 küçük yumurta
1 rende soğan
1 kaşık galeta unu (Yetmezse 1 kaşık daha koyabilirsiniz.)
Tuz
Terbiyesi İçin
1 yumurta sarısı
1 kaşık un
2 kaşık yoğurt
1/2 limon suyu
Önce köfteyi hazırlayalım ve küçük bilyeler yapalım.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizip fırında 180 derecede 10-15 dakika kızartalım ki çorbamız ağırlaşmasın. Arzu ederseniz yağda da kızartabilirsiniz.
Şimdi çorbayı yapmaya başlayabiliriz. Havuçları ve patatesleri küp küp doğrayalım. Ardından soğanı doğrayıp yağda kısık ateşte kavuralım. Ardından patatesi ve havuçları koyup karıştıralım. 5 bardak su koyalım. (Benim kereviz yapraklarım piştiği için patates ve havuçlar piştikten sonra koydum.) Patatesler ve havuçlar pişmeli ki köftesi ve terbiyesini karıştırabilelim. Eğer 5 bardak su az geldiyse çorba koyulaştıysa biraz su koyarak çorbayı inceltelim. Unutamayalım ki terbiyede de un var. Çorba yine koyulaşacak.
Sebzeler pişince küçük doğradığımız kereviz sap ve yapraklarını da koyalım çorbamıza. Terbiyeyi koymadan önce köfteleri çorbaya katalım. Birkaç dakika kaynamaya bırakalım ki köftelerin tadı çorbaya geçsin. Şimdi terbiyesi için tüm malzemeyi güzelce karıştıralım. Meyanemizi çorbaya hemen koyarsak kesilebilir. Bu nedenle çorbayı ocaktan aldıktan birkaç dakika sonra terbiyesini çorbaya karıştıralım. Terbiyenin güzel karışması için önce terbiyenin içine 1 kepçe kadar sıcak çorbadan koyup karıştıralım, sonra bu karışımı karıştıra karıştıra çorbaya yedirelim. Yeniden ateşe koyup yavaş yavaş koyulaşmasını sağlayalım. Tuzunu kontrol edip soframıza baş tacı edelim bu çorbayı. Afiyet olsun, sağlık getirsin şu soğuk kış günlerinde...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder