Facebook'ta Damak Tadı adlı bir grup var. Grup üyelerinden İsveç'te yaşayan Zehra Hanım'ın bu tarifini gördüğümde bu tarifi mutlaka denemem gerektiğini düşünmüştüm. Eşimin damak tadına uygun olacağını ve zevkle yiyeceğini biliyordum. Bugün deneme şansım oldu. Eşimin yorumu: "Bunu sık sık yapmalısın." oldu. Sen iste hayatım, neden yapmayayım?
Malzemeler:
1/2 kg. kemiksiz dana eti
2 adet halka halka doğranmış havuç
1 adet soğan
Bir demet dereotu
1 litre su
1,5 tatlı kaşığı tuz
10 adet tane beyaz veya karabiber
Arzu ederseniz 3 adet tane yenibahar (Ben de olmadığından koymadım.)
Sos:
2 yemek kaşığı tereyağı
4 çorba kaşığı un
600 ml. et suyu (3 bardak)
2-3 yemek kaşığı krema
1 silme yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı beyaz sirke veya 1 yemek kaşığı limon suyu)
Kuşbaşı doğranmış kemiksiz eti, bütün soğanı , halka doğranmış havuçları ve tane baharatları bir tencerede etler yumuşayıncaya kadar haşlayın. Altını kapatınca tuzunu atın, etin ve suyunun soğumasını sağlayın.
Sos için 2 kaşık tereyağını erittikten sonra 4 kaşık unu ilave edin ve unu kavurun. Bu işlem 2-3 dakika sürebilir. Unun kokusunun çıkmasını bekleyin. Sonra süzdüğünüz ılık ya da soğuk et suyunu ilave edip hızlı hızlı karıştırarak tencereye ekleyin. Koyulaşmasını bekleyin. Bu arada şekerini ve sirke veya limon suyunu da ilave ederek güzelce karıştırın. Tuzunu kontrol edin Yetmediyse biraz daha tuz ekleyebilirsiniz. En son ince kıyılmış dereotunu ve 3 kaşık kremayı ekleyip karıştırın. Süzdüğünüz et havuçları sosla karıştırın. Haşlanmış patates, taze fasulye, karnabahar ya da brokoliyle servis edin. Biz çok sevdik, hatta bayıldık bu yemeğe. Siz de deneyin ve afiyetle kalın.
Selam
YanıtlaSilTesadufen nette tarifinizi gördum, Damak tadin da paylastigim yemegimi begenmissiniz ve denemissiniz bu beni sevindirdi. Tesekkurler. Iyi aksamlar.