350-400 gr. az yağlı kıyma (Siz orta yağlı da kullanabilirsiniz.)
2 dilim ıslatılmış bayat ekmek içi ya da 1 tepeleme kaşık
galeta unu
1 orta boy rendelenmiş soğan
Tuz, karabiber, kimyon, kekik (Damak zevkinize göre
koyunuz.)
100 gr. küp küp doğranmış kaşar (Ben içine koyuyorum
köftenin. Siz isterseniz kıymanın içine de katabilirsiniz.)
SOS MALZEMELERİ:
1/2 bardak domates sosu ya da 2-3 rendelenmiş domates
1/2 kaşık salça (Tepeleme değil)
2-3 diş sarımsak
1 kaşık sıvıyağ
1/2 bardak su
Tuz
Bir fiske şeker
Öncelikle köfteyi hazırlayalım. Kıyma, ekmek içi, soğan ve
baharatları koyup özleşene dek köfteyi yoğuralım. Ceviz gibi parçalar koparıp
aralarına kaşar koyup yuvarlayalım. Orijinal tarifinde kızartılıyor; ama bana
yasak olduğu için ben fırında pişirmeyi tercih ettim.
Köfteler pişerken tencereye yağı alalım ve domates sosuyla 2-3 diş sarımsağı kavuralım. Salçasını ekleyelim, hafifçe kavurup
üstüne 1/2 bardak suyunu dökelim. Kaynatıp hafif koyulaşmasını sağlayalım. Tuz ve şekerini
de katalım. Sos kouyulaşmaya başlayınca fırında kızarttığımız köfteleri içine katalım. Köfteler sosu çekene dek kısık ateşte 5-10 dakika pişirelim. İsterseniz sarımsaklı
yoğurtla servis edebilirsiniz.. Afiyet olsun.
Not: Domates sosu ya da taze domates yoksa 1 silme kaşık salça da koyabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder