17 Eylül 2011 Cumartesi

ÜÇ GÜZELLER (KAYISI VE VİŞNE KONSERVESİ, ŞİŞE DOMATES)

 

          Almanya’da yaşadığım dönemde en hoşuma giden şey pastacılık malzemelerinin ucuz olması ve her markette satılmasıydı. Ben de Noel zamanı elimin altında olması için kayısı konservesi yaptım. 5 kavanoz çıktı.

            MALZEMELER:
2 kilo kayısı
1 litre su (5 su bardağı)
400 gr. şeker (1 kahve fincanı şeker 60 gr.)

            Kayısıları yıkayınız. İkiye bölerek çekirdeklerini ayırınız. İyice dezenfekte edilmiş cam kavanozların içine kesik yerleri alta gelecek şekilde diziniz. Ardından su ve şekeri güzelce karıştırıp şeker eriyene dek suyu ısıtınız; ardından şerbetini kavanozlara paylaştırınız. Kavanozları ağzına kadar doldurmayınız. İki üç parmak boşluk kalmasına özen gösteriniz. Geniş bir tencereye kavanozları dizip 2/3’üne kadar tencereyi suyla doldurup ateşin üstüne koyunuz. Kaynamaya başlayınca altını kısınız. Su asla fokur fokur kaynamamalı. 25 dakika sonra bez yardımıyla suyun içinden alıp kapaklarının sıkı bir şekilde kapatılmş olup olmadığını kontrol edin. Ters çevirip soğumasını bekleyin. Ardından serin karanlık bir yerde bekletin.


NOT: Vişne konservesi de aynı şekilde yapılıyor. 1 kg. vişne için 400. gr. şeker kullanılıyor. Afiyet olsun.


ŞİŞE DOMATES
          Domatesleri yıkayıp kaynayan suya attıp 15-20 saniye çevirdim. Ardından hazırladığm soğuk suya atıp beklettim. Kabuklarını kolayca soymak için harika bir yöntemdir bu. Soyulmuş domatesleri doğrayıp tencerede kaynattım. Önceden yıkayıp temizlediğim kavanozlara kaynar sıcaklıktayken koyup hızlıca kapaklarını kapattım ve ters çevirdim. Tüm gece o şekilde beklettim. Ertesi günü ters çevirip kilere kaldırdım. Kış için büyük kolaylık.

NOT: Kavanoz kapakları eski olmayacak. Mutlaka yeni alın. Beş tanesini 1 liraya satıyorlar. İsteyenler domatese yağ ve tuz koyabilir. Ben koymadım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder