5 Eylül 2011 Pazartesi

TARHANA



 

Kış gelse de içsek…

6–7 salçalık kırmızıbiber
2 büyük soğan
6–7 domates
1–2 yeşilbiber (Acı isteyen acı yeşilbiber de kullanabilir.)
900 gr. ya da 1 kilo süzme yoğurt (Ben hazır süzme yoğurt kullandım.)
Aldığı kadar un
Tuz
 


Biberi, soğanı, domatesi doğrayıp birlikte pişirin. Ardından soğutun. Büyük bir yoğurma kabında yoğurtla birlikte karıştırın. Bu aşamada birkaç kaşık tuz atın; ama birden tuzunu çok koymayın. Çünkü daha 8–9 gün tuz atıp yoğuracaksınız. Tuzunu da kattıktan sonra ununu koyun. Sert bir hamur olmalı; ama kıvamını tutturamıyorsanız hiç üzülmeyin. Ertesi gün suyunu salacağı için yeniden birkaç tatlı kaşığı tuz ve gerekiyorsa un ekleyin ve iyice yoğurun. Tuzlama ve yoğurma işlemini her gün yapın. Tarhananızın ekşimesi gerekiyor. Tarhananız ekşidiyse temiz bir bezin üstüne küçük parçalara bölün. Parçaları tamamen kurutmadan bir iki gün bekletip elekten geçirin. Sonra temiz bir bezin

üstünde havalandırarak kurutun. Tarhanayı arada karıştırmayı unutmayın; çünkü topaklanabilir. İyice kuruttuğunuz tarhanaları bez torbaya koyup serin bir yerde saklayınız.

 

NOT:
            Ben önce mutfak robotundan geçirip sonra elekten geçiriyorum. Daha kolay oluyor.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder